Online vindbaar met je MKB bedrijf

onlineJe bent misschien al jaren succesvol ondernemer. Als dit het geval is, dan heb je ook gemerkt dat tegenwoordig steeds meer online gedaan wordt. Waar je vroeger nog de telefoon oppakte om een pizza te bestellen, doe je dat tegenwoordig online.. via je smartphone.

Door het internet zijn er steeds meer kansen gekomen voor je bedrijf. Je kunt met de hulp van het internet ervoor zorgen dat je bedrijf aanzienlijk gaat groeien. Adverteren in een lokaal krantje is vaak vrij duur en het levert vrijwel niets meer op. Als iemand op zoek is naar producten of diensten, maakt hij of zij gebruik van het internet. Zo simpel is het.

Je zult er als MKB ondernemer dus voor moeten zorgen dat jouw bedrijf zichtbaar is op het internet. Zodat potentiële klanten met jouw bedrijf in aanraking komen als ze via zoekmachines naar je diensten of producten op zoek zijn.

Google

Waar je vroeger naar startpagina.nl ging om je zoektocht op internet te beginnen, is dat tegenwoordig Google. Dit is de zoekmachines die de meeste mensen gebruiken. Natuurlijk zijn er ook nog andere zoekmachines zoals Bing & Yahoo, maar omdat vrijwel niemand die gebruikt (een heel klein percentage) is Google voor de Nederlandse markt het meest belangrijk.

Vrijwel al jouw potentiële klanten maken hier dus gebruik van. Hier kun je mooi gebruik van maken! Er zijn grofweg 2 methodes om zichtbaar te worden voor in deze zoekmachine. Dat kan middels SEO en middels SEA. Wellicht wat ingewikkelde termen, maar we gaan het hieronder met je doornemen.

SEO: Deze techniek staat voor zoekmachine optimalisatie. Door een website te optimaliseren, kan dit ervoor zorgen dat de zoekmachine uw website als een autoriteit gaat zien en daarom veel gerichte bezoekers uw kant op stuurt. De waarde van een SEO campagne is heel erg hoog. We hebben het hier namelijk over personen die zelf de moeite hebben genomen om informatie, producten of diensten op te zoeken. Zoals u wellicht zult begrijpen zijn dit zo ongeveer de meest relevante en waardevolle bezoekers die er zijn. Als er een nadeel is, dan kan dit de tijd zijn die het in beslag neemt voordat resultaten zichtbaar worden. Dit kan namelijk wel tot een jaar in beslag nemen, afhankelijk van de aanwezige concurrentie.

adwordsSEA: Naast zoekmachine optimalisatie is er ook nog het advertentieplatform van Google; Adwords. Dit is het kindje van Google, omdat hier heel veel geld aan verdiend wordt. Als bedrijf kun je namelijk adverteren in Google. Iedere keer als er op de advertentie geklikt wordt, zal er een bedrag in rekening gebracht worden. Voor jouw lokale MKB bedrijf zullen deze kosten niet exorbitant hoog zijn, denk aan 1 – 5 euro per klik, soms lager. Voor grote winstgevende branches zoals verzekeringen, leningen en advocatuur kunnen de kosten enorm oplopen. Dit heeft allemaal met vraag en aanbod te maken. Zijn er meer mensen die een hoog bod willen doen op bepaalde zoekwoorden, dan stijgt de prijs. Het grote voordeel van Adwords is dat je er heel erg snel mee kunt starten. Stort vandaag een bedrag en je kunt morgen al gerichte bezoekers naar je website krijgen. De kwaliteit van deze bezoekers is hoog, ze zijn immers zelf op zoek naar de producten of diensten. Toch zijn de bezoekers niet van dezelfde kwaliteit als organische of SEO bezoekers. Deze mensen klikken namelijk niet op een advertentie en weten dit vaak zelf ook. Er kan natuurlijk ook altijd een combinatie gemaakt worden. Je kunt starten met een Adwords campagne voor directe en sneller bezoekers en tegelijkertijd werken aan je organische vindbaarheid in Google.

Beginnen met online marketing

Voor vrijwel ieder MKB bedrijf  in Rotterdam is het tegenwoordig aan te raden om te starten met online marketing. Het is waar het allemaal gebeurd. Blijf je geld niet verspillen aan nutteloze advertenties die toch niets opleveren en waar je moet betalen ongeacht of er mensen reageren. Sommige ondernemers denken dat er online weinig te halen valt voor hun bedrijf. Soms is het logisch dat ondernemers dit denken, maar het is zeker niet altijd de waarheid.

Ook in de meest aparte branches zijn er klanten die via het internet zoeken naar deze producten of diensten. Het is dan ook aan te raden om eens met een online marketing specialist rond de tafel te gaan zitten, vaak kunnen zij een goed marketing plan samenstellen en inzicht geven in de kansen die er liggen. Ook door blogs en autoriteiten op dit gebied te volgen kun je een hoop zelf leren en toepassen in te praktijk, de vraag is echter of je hier als drukke ondernemer tijd aan wilt besteden. Een betere oplossing is om je focus op jouw diensten te houden en een specialist in te schakelen voor de online marketing.

Share